Pneumothorax, klaplong

 
Gepost op 08-04-2013 Door SEOResource Bekeken 834 keer

 

Hebt u last van ernstige kortademigheid (dyspnoe), verminderd zuurstof in het bloed, pijn in het borstkas en/of steken in die regio? Dan heeft u wellicht een klaplong/pneumothorax opgelopen.

Ondanks dat een klaplong spontaan kan ontstaan is dit relatief zeldzaam. Patiënten bij wie dit spontaan voor komt zijn vaak lang en slank. Een klaplong wordt in meer gevallen veroorzaakt door een trauma of door chirurgie.

Wat is een pneumothorax?
Pneumothorax is een ander woord voor klaplong. Er ontstaat vrij lucht buiten de long dat de aangedane long als het ware dichtdrukt. In de normale situatie is er een bepaalde druk in de borstkas dat ervoor zorgt dat de long volledig ontplooit. Doordat er nu vrij lucht in de borstholte zit valt deze druk weg en kan de long zich niet volledig vullen met lucht.
Er is nu sprake van een verminderde gasuitwisseling in de longen en de patiënt kán hier fysieke klachten bij hebben.

Oorzaken pneumothorax/klaplong

  • Spontaan
    Zoals gezegd is dit zeldzaam en komt dit vrijwel alleen voor bij slanke en lange mensen. Het is nog niet bekend waarom juist deze groep hiervoor vatbaar is.
  • Hart/long chirurgie
    Door chirurgie in het gebied van de longen (borstholte = thorax) kan er een beschadiging optreden aan één of beide longen. Indien er een gaatje in de long ontstaat kan de long zich niet meer volledig ontplooien.
  • Trauma
    Door een bepaald trauma kan er letsel aan de borstkas ontstaan. De borst- en longvliezen kunnen zijn doorboord door een bepaald voorwerp. Ofwel er zijn 1 of meerdere ribben gebroken die laatstgenoemde vliezen hebben doorboord.
Behandeling van een klaplong
Klaplongen kunnen spontaan genezen, als er sprake is van een klein gaat in de longvlies en er geen fysieke klachten zijn, dan is medisch ingrijpen niet altijd vereist. Dit is anders wanneer de patient wel degelijk fysieke klachten ondervindt. Dan kan een thoraxdrain de oplossing zijn. De thoraxdrain wordt in het aangedane gedeelte van de borstholte gestoken om het overtollig vocht/lucht weg te draineren. Zodra het gat vanzelf is gedicht zal de drain geen lucht meer 'opvangen' en kan de drain worden verwijderd.


Reacties op dit artikel